Mielenterveys ja tyttöjen oikeudet

11.10.2023

Tällä viikolla on ollut kaksi tärkeää teemäpäivää. 10.10. vietettiin kansainvälistä mielenterveyspäivää ja 11.10. kansainvälistä tyttöjen päivää. Molemmat teemat on minulle henkilökohtaisesti erittäin rakkaita; mielenterveys ja tyttöjen oikeudet. Mielenterveyspäivän teemana oli muistutus siitä, että jokaisella on oikeus hyvään mielenterveyteen ja siihen että apua saa tarvittaessa nopeasti niin pieniin kuin suuriin mielen haasteisiin. Oikeus mielenterveyteen on ihmisoikeus.

Tyttöjen päivän teemana oli tytöt ja urheilu. Urheiluun liittyy edelleen paljon sukupuolirooleihin liittyvää ongelmaa ja valitettavasti myös tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista häirintää ja vartaloon liittyvää kommentointia. Kahden tytön äitinä päivä on minulle erityisen tärkeä. Toivoisin että niin omilla tytöillä, kuin kaikilla maailman tytöillä, olisi tasa-arvoinen oikeus ja mahdollisuus tehdä elämästään omannäköinen.

Liian usein tytöt kohtaavat oikeuksiensa polkemista, vapauksiensa rajoittamista ja unelmiensa estämistä vain siksi, että he ovat tyttöjä. Tyttöjen päivänä on tärkeää muistaa myös sukupuolen moninaisuus. Tämä on tärkeää niin urheilussa kuin muilla elämän eri osa-alueilla. Valitettavasti LGBTQIA+ -yhteisöön kuuluvat tytöt joutuvat kohtaamaan epäasiallista kohtelua, syrjintää ja henkistä väkivaltaa.


Kannustetaan kaikkia tyttöjä tavoittelemaan omia unelmiaan, urheilemaan jos siltä tuntuu ja olemaan juuri sellainen kuin haluaa. Ja tuolle pikku-tiinalle tuossa kuvassa voisin sanoa, että mahtavaa kun lähdit harrastamaan voimistelua! Ikävää ettei voimistelun maailma tuntunut kivalta 1980-luvun Suomessa. (toivottavasti siellä on asiat muuttuneet) Olet hyvä just sellaisena kun oot



Mietin vielä, mitkä asiat minun omassa arjessa vahvistavat mielen hyvinvointia? 

🖼 Itsetuntemus. Se auttaa tunnistamaan esim. oman kehon varomerkit siitä, jos kuormitusta on liikaa.
🦚 Itsemyötätunto. Niin itseä kuin muita kohtaan. Olla armollinen niin itselle kuin muille. Keskeneräisyyttä on joka puolella, myös meissä ja hyvä niin. Muistetaan empatia.
🐸 Innostus. Innostumalla ja oppimalla uutta mieli pysyy vireänä. Innostusta ja iloa voi löytää arjen pienistäkin asioista.
🍀 Unelmointi. Tulevaisuuden suunnittelulla ja unelmoinnilla kääntää katseet eteenpäin ja luo uskoa ja mielekkyyttä tulevasta.
🎍 Kiitollisuus. Joka ilta ennen nukkumaan menoa kirjoita ylös 3 asiaa, mistä olit päivän aikana kiitollinen. Kiinnitä huomio hyvään.
🌲 Läsnäolo. Olla hetkessä läsnä, rauhoittua ja muistaa välillä maadoittaa itsensä. Ettei mieli aina pyrkisi jo seuraavaan asiaan.
⛰️ Tunteet. Tunnetaan tunteita, näytetään ne, etsitään niille sanat ja tunnistetaan muiden tunteita. Keskustellaan, ei tehdä oletuksia.
👬 Ihmissuhteet. Vaalitaan ja arvostetaan meille tärkeitä ihmissuhteita ja luodaan uusia. Ei jäädä yksin.
💚 Avunpyyntö. Täytyy muistaa pyytää apua elämän pieniin ja suuriin haasteisiin silloin kun sitä tarvitsee. Puhumalla ja aidosti läsnäolevalla kuuntelulla pääsee pitkälle. Ammattihenkilöiden apua kannattaa pyytää jo varhaisessa vaiheessa.