Kuu saa valtansa auringolta

27.08.2023

Kohta elokuu ja samalla kesä alkaa olemaan ohi. Aurinko jaksaa vielä päivisin lämmittää, mutta iltaisin pimeys alkaa ottamaan itselleen tilaa ja yöllä kuu loistaa kirkkaammin kuin aurinko. Tosin, mehän kaikki tiedämme, ainakin jos olemme kuunnelleet Mokomaa;  "Kuu saa valtansa auringolta, ja vaikka näyttääkin hohtavalta, ei valoaan se yksin jaa, saa vallan auringolta, auringolta jolta, kuu vain lainaa valoaan". 

Mekin voimme loistaa, vaikka tuntuu, ettei sisällä olisi yhtään kipinää, joka jaksaisi valaista. Voimme lainata valoa luonnosta, liikunnasta, rauhoittumisesta, hyvästä ruoasta, toisista ihmisistä, harrastuksista, auringonlaskuista tai omasta sydämestä, jossa valo on, mutta se ei vaan näy. Toisaalta; ei meidän tarvitse aina loistaa, välillä voimme myös olla möllötellä piilossa, jos siltä tuntuu. Joskus pilvi saattaa tulla eteemme tai joskus emme löydä yhtään paikkaa, mistä saisimme ammennettua itsellemme loistetta. 

Samaa Mokomaa lainaten; "Luulin pärjääväni yksin, vaan tiennyt en, sinut tarvitsen". Haluan muistuttaa, että joskus voi luulla pärjäävänsä yksin, mutta me tarvitsemme toinen toisiamme. Yksin ei tarvitse pärjätä, vaikka Suomessa usein liiankin paljon korostetaan pärjäämistä. Terapia on yksi keino löytää elämälleen suuntaa, löytää oma sisäinen valo tai löytää keino puhua omista tunteista ja avata solmuja, jotka joskus täyttävät mielemme kokonaan,

Jos tuntuu siltä ettei halua olla yksin tai sisäisen loiston puute alkaa ahdistamaan, kannattaa kysyä itseltä muutama kysymys. Mitkä asiat ovat minulle tärkeitä, mistä saan voimaa? Miten voin lisätä niitä asioita elämääni? Mikä on aiemmin auttanut minua ylös jos olen tuntenut samoin? Mikä on ensimmäinen pienin mahdollinen askel kohti sitä tunnetta, että jaksan edes vähän loistaa ja tuntea iloa, rauhaa ja tyytyväisyyttä elämääni? 

Vaalitaan omaa ja muiden valoa, ollaan ystävällisiä ja jos ei jakseta loistaa, se ei haittaa. Jos loiston puute kuitenkin alkaa ahdistamaan, stressaamaan tai hankaloittamaan elämää, pyydetään ajoissa apua. Et ole yksin. Ja lopuksi; toivotetaan pimenevät illat tervetulleiksi, etsitään syksystä hyvää ja huomataan myös kuu, joka lainaa valoaan auringolta.