Etäterapia - uhka vai mahdollisuus?

10.04.2023

Etäterapian kysyntä ja tarjonta ovat lisääntyneet korona-aikana. Täytyy myöntää, että alkuun olin hyvinkin skeptinen siitä, voiko terapiatyötä tehdä vaikuttavasti koneen äärellä. Olin aivan vakuuttunut siitä, että terapiassa kaikkein tärkeimmät asiat, kuten ihmisen kohtaaminen, vuorovaikutus ja dialogi, eivät pääse toteutumaan koneen äärellä istuen. Onneksi minunkin ennakkoluulot ovat kokemuksen myötä karisseet. Olen itse koronavuosina huomannut, että ihmisen aito kohtaaminen ja vuorovaikutus toteutuvat aivan hyvin myös teamseissa ja zoomeissa. Olen huomannut, että myös dialogi ja toisen kuutelu on joskus jopa helpompaa kun molemmat odottavat omaa puheenvuoroa ja kuuntelevat rauhassa.

Tänä vuonna aloitin ensimmäiset etäterapiat, joista minulla on vain positiivisia kokemuksia. Koen pystyväni tekemään etäterapiatyötä ihan yhtä hyvin omalla persoonallani kuin kasvotusten. Olen havainnut myös sen, että terapia on jollain tavalla tasapuolisempaa, kun molemmat olemme omassa kotona, omassa turvapaikassa. Voin myös kohdata etänä asiakkaita, jotka asuvat vähän kauempana, sekä henkilöitä, joille omasta kotoa lähteminen ei ole mieluisaa tai kenelle keskustelu on luontevampaa etäyhteydellä.

Oma ennakkoluuloni pääsi koetukselle myös siinä, että ajattelin etäterapian olevan jotenkin jäykkää ja kylmää koneella istumista. Tämä on ollut ihan päinvastoin! Minulla oli muun muassa aivan mainio etäterapiatunti nuoren miehen kanssa; samalla kun keskustelimme, olimme molemmat kävelyllä luonnossa. Etäterapiassa olemme myös maalanneet ja tehneet tehtäviä, joita olen lähettänyt sähköpostin kautta. Maininnan saa myös yksi etäterapia, jossa sovimme että samalla kun kesksutelemme, juomme hyvää teetä ja herkuttelemme jonkun makean kanssa. Tämän kunniaksi leivoin marjapiirakan.

Yle kirjoitti 17.1.2021 artikkelin etäterapiasta, jossa sanottiin, että moni asiakas koki etäterapian paremmaksi kuin fyysiset tapaamiset. Asiakkaat muun muassa kokivat terapeutin empaattisemmaksi etäyhteydellä kuin kasvokkain ja he kokivat saavansa etänä enemmän apua ja tukea kuin fyysisillä terapiatapaamisilla.

Suosittelen etäterapiaa ihan kaikille. Voit yllättyä positiivisesti siitä, kuinka luontevaa kohtaaminen on ja kuinka helppoa omista asioista on puhua etävastaanotolla.