Oletko oma itsesi?

26.03.2024
Onko sinulla joskus outo tyhjä fiilis?

Kyseessä saattaa olla psykologinen ilmiö nimeltä False Self.

Se oireilee mm näin:

-ahdistut, sillä yrität löytää hyväksyntää ulkopuolelta
-ahdistut, sillä pelkäät että muut näkee sinun lävitse, millainen todella olet ja he saattavat arvostella ja tuomita
-sinun on vaikea havaita ja säädellä omia tunteita tai yrität väistää tunteitasi eri tavoin
-sinulla on riittämätön olo, tunnet häpeää
-sinulla on huono itsetunto tai itsetunto on riippuvainen siitä mitä teet
-saatat tarkkailla ja arvostella sitä mitä teet tai sanot
-pelkäät aitoa läheisyyttä
-saatat olla masentunut ja sinulla on usein motivaation puute
-pysyt kiireisenä
-sinulle on tyypillistä muiden auttaminen, huomion kiinnittäminen muihin ennemmin kuin itseen
-haluat kontrolloida asioita
-sinulla on tarve auttaa ja säädellä muiden mielialoja
-et ilmaise omia tarpeita
-sinulla saattaa olla jokin riippuvuus
-saatat tuntea epämääräistä tyhjyyden tunnetta

”Only the True Self can be creative and only
the True Self can feel real.”
– D. W. Winnicott

Jos haluat tietää lisää, jatka lukemista....

Valheellinen minuus kehittyy vastoinkäymisten ja vaillejäämisen myötä varhain ja voi ilmetä suojautumiskeinona todella lahjakkaankin yksilön sisäisessä maailmassa aiheuttaen myöhemmin mahdollista tuhoa ihmissuhteiden ja/tai uran saralla.

Donald Winnicottin (1962) loi käsitteen valheellinen minuus (false self), joka kuvaa henkilölle syntynyttä suojaa ja selviytymisen tapaa, kun tarpeeksi hyvä huoltaja ei ole ollut läsnä turvaamassa lapsen kehitystä. Lapsi ei saanut olla oma itsensä kaikkine kiukkuineen ja pelkoineen.

Henkilölle ei ole silloin lapsena kehittynyt ns. symbolisaatiokykyä, eikä sitä kautta aitoa luovuutta ja itseyttä, vaan hänelle kehittyy tapa mukautua ylikorostuneesti ja tapa imitoida muita. Tällöin aito minuus jää piiloon ja false self luo vaan illuusion siitä, millainen henkilö on. Henkilöllä voi olla jollain tavalla epäaito olo.

False self voi kehittyä mm seuraavissa tilanteissa:
-ehkä äiti on masentunut ja lapsi joutuu olemaan äiti äidille.
-ehkä pelko isän raivokohtauksista vie lapselta tilan olla oma itsensä, ajoittain hankalakin.
-ehkä sisarusten tarve tai persoona vei huomion pois omasta tarpeesta.
-ehkä lapsi koki jonkin trauman tai menetyksen.
-ehkä lapsi oppi olemaan kiltti, vahva, pärjäävä ja oppi luottamaan omaan älyyn muiden hoivan sijasta
-lapsi saattaa olla varhaiskypsä, pikkuvanha ja omatoimisuutta on saatettu vaatia liian varhain.
-vanhempi on saattanut olla vaativa tai kritisoiva.

Lapsi ei hylkää vanhempiaan vaan hän hylkää itsensä. Eloonjäämisen kannalta on välttämätöntä saada edes jollain tavalla ravintoa, suojaa ja yhteyden muihin.

Lapsella tulisi olla tilaa ja mahdollisuuksia olla todellinen minä, kaiken sosialisoinnin ja normien sisäistämisen ohella. Lapsi saa olla hankala, mahdoton, leikkisä, impulsiivinen, aggressiivinen tuhoisa ja itsekäs.

Kun lapsi saa ilmaista negatiivisia tunteita ilman häpeää ja syyllisyyttä ja tulee kohdatuksi omana itsenään, hän oppii myöhemmin, omilla ehdoillaan, myös sopeutumaan esim työelämässä tarvittavaan rooliin. Silloin hän pystyy samalla säilyttämään oman todellisen minän, eloisuutensa ja elinvoimaisuutensa: joustaa menettämättä itseään. False self on usein käytössämme erilaisten roolien kautta, mutta sen käyttö edellyttää, että ensin oikea minuus on päässyt rakentamaan. Näin voimme tietoisesti käyttää sosiaalisissa tilanteissa false selfiä ilman että oma aito minuus kärsii.

Onko minulla aito minuus vai identiteetti, joka on jo pienenä lähtenyt kehittymään ympäristön vaatimusten perusteella? Jos tunnistat itsessäsi false self tyylistä toimintatapaa ja huomaat, että se aiheuttaa sinulle ahdistusta tai tunnetta siitä, ettet oikein tiedä kuka olet, ei kannata olla huolissaan.

Psykoterapia voi olla reitti päästä pois false selfistä ja aloittaa elämä, jossa saa olla oma aito itsensä. Tie ei ole helppo ja oikotietä ei ole. On kuitenkin palkitsevaa havaita omia juurtuneita ajatuskuvioita ja ne negatiivisetkin tunteet tulee psykoterapian turvassa esille tavalla tai toisella. Näin ehjä minuus pääsee rakentumaan. Joskus pitää hajota, turvassa, että voi taas koota itsensä, entistä aidommaksi itsekseen.

Löysin todella kuvaavan videon aiheesta, jossa tämä kaikki, vähän hankalakin asia on kuvattu tiiviisti mutta ymmärrettävästi. Jos asia kiinnostaa, kannattaa käydä katsomassa;

https://m.youtube.com/watch?v=A02Ucd6monY

#trueself #falseself #winnicott #psykoanalyysi #psykoterapia #aitous #terapia #terapeutti #jyväskylä #palokka #psykoterapiaopinnot #psykoterapeuttiopiskelija #lofootit  #kognitiivisanalyyttinenpsykoterapia #etoleyksin❤️